Grondregels

Betreft: De Grondregel van Bakhuus de Coevering.

 

Ieder bedrijf of winkel beschikt over een set van regels van hoe de werknemers zich horen te gedragen. Bij Bakhuus de Coevering bestaat onze set van grondregels uit gecijferde codes die door iedere werknemer gevolgd moeten worden. 

 

Deze codes zijn vaak basisdingen die je al wist. Daarom is het niet nodig om ze woord voor woord uit je hoofd te leren. Maar een kennis van deze grondregels moet je bezitten, zodat je niet per ongeluk de regels overtreedt!

 

Code 0: grondregels volgen

Van iedere werknemer wordt verwacht dat zij deze codes grofweg kennen (je hoeft ze niet te stampen, dit is geen school!) en volgen. Overschrijdingen van deze codes nemen wij serieus.

Code 1: verlof regelen

Wanneer je vrij wilt vragen, doe dit twee weken van tevoren. Hiermee voorkom je ongemakkelijkheden omtrent het maken van roosters. Wanneer je dit niet doet:

  • a. hebben we een goede reden nodig, en deze moet waterdicht zijn met toestemming van je ouders/verzorgers. Dit doe je door te bellen naar de baas.
  • b. regel jezelf een vervanger voor jouw positie. Als je iemand kunt regelen maar diegene kan niet op jouw positie staan, spreek dit van tevoren af met de planner zodat die kan gaan puzzelen.

Wanneer je ziek bent, moeten wij dit weten vóór 11 uur ‘s ochtends. Als het goed is meld je jezelf ook tijdig ziek voor school, en verwachten we dat jij dit ook doet bij het werk. Wanneer je dit niet doet, regel je een vervanger voor jouw positie. Een aanrader is om de avond of dag van tevoren te melden bij de planner en/of baas dat je je niet goed voelt, om vervolgens in de ochtend nog eens over je eigen staat te berichten. Zo zijn beide partijen goed voorgelicht en goed voorbereid.

 

Wanneer je op de dag dat je moet werken opeens een hindernis tegenkomt waardoor je misschien te laat komt bij werk, meld dit onmiddellijk bij een leidinggevende (code 3). Noteer je eigen telaatkomst ook in het rooster (code 2).

Code 2: roosters

Iedere week wordt aan het einde het rooster bekendgemaakt in de WhatsApp-groep. Hierin horen geen verrassingen te staan, omdat de roostermaker van tevoren met iedereen heeft besproken wat er gaat gebeuren. Zit er een fout in het rooster, meld dit tijdig bij de planner. Iedere werknemer moet zich aan dit rooster houden.

 

Een werknemer zet de eigen (afwijkende) gewerkte tijden in het rooster aan het eind van de dag. Reken je gewerkte uren uit en zet die erbij. De leidinggevenden letten heel nauw op fouten, en als je zelf niet precies weet wat je op het rooster moet schrijven, haal hulp erbij. Let op: als je niet je eigen gewerkte uren invult, zou het heel mogelijk kunnen zijn dat we niet weten of je op die dag hebt gewerkt en worden de uren dus niet uitbetaald.

 

Wij zijn in het algemeen best soepel in het geven van vrije dagen indien op tijd gevraagd. Hiervoor vragen wij ook iets terug. Naast de werkdagen die voor een periode vast blijven, moet iedereen één of meerdere extra dagen opgeven wanneer diegene kan invallen. Omdat vrij vragen twee weken van tevoren moet, krijgt de invaller ook rond twee weken van tevoren weten dat die moet invallen op een dag. Die dag moet worden gereserveerd voor het werk. Als de oproep van zeer korte tijd van tevoren is gegeven, krijgt de opgeroepte een bonus.

 

Code 3: op tijd komen

Voor iedere werknemer geldt: kom ruim op tijd. Als afgesproken is dat je om 17:00 begint, dan vinden we het fijn als je iets daarvoor al gereed bent om te beginnen met werken. Dit doen we omdat je tijdens de opgegeven werkuren (bijv. 17:00 tot 20:30) niet constant doorwerkt, maar die uren worden wél volledig uitbetaald. Iets eerder komen geeft daarnaast rust aan alle betrokkenen, e.g. klanten en medewerkers.

 

Bij een telaatkomts van iedere 5 minuten gaat er 15 minuten overwerk bijkomen. Als je 17:00 hoort te beginnen met werken en je hoort om 20:00 te eindigen en je komt om 17:01 aan, betekent het dus dat je tot 20:15 gaat werken. 

 

Als je van tevoren weet dat je te laat gaat aankomen, meld dit onmiddelijk aan een leidinggevende (code 1).

Code 4: vriendelijkheid

Wij zijn een restaurant-georiënteerde cafetaria. Wij bieden vriendelijkheid als service aan, en van iedere werknemer is vereist altijd vriendelijk tegen klanten te zijn. ‘Alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ zijn belangrijke woorden, evenals ‘eet smakelijk’, ‘goedendag (o.i.d.)’ en ‘tot ziens (o.i.d.)’. Tegen klanten praten wij doorgaans met een glimlach op ons gezicht.

Code 5: machtsverdeling en de directie

Bakhuus de Coevering is een al dan niet open meritocratie, wat betekent dat verdiensten en bijdragen van individuele werknemers leidend zijn voor hun positie. De twee bazen Jan en Ling hebben het uiteindelijke woord voor beslissingen. Andere leidinggevenden kunnen je erop wijzen iets te doen, en dit moet je dan volgen, zolang de twee bazen geen andere visie hebben. Iedere leidinggevende kan je soms weleens oproepen voor een dialoog. Dialogen kunnen gaan over je gevoel bij het werken, bepaalde punten die we willen bespreken, roostertijden etc.

 

De directie bestaat uit de personen die geautoriseerd zijn op meerdere dagen te kunnen openen en alle kennis hebben van Bakhuus de Coevering. Deze directie is ook een adviesorgaan zonder bindende adviezen.

 

De bazen kunnen deze grondregels aanpassen indien nodig. De resterende leidinggevenden kunnen hierover advies geven, maar geen aanpassing afdwingen. 

Code 6: richtlijnen volgen

Wij kennen de verdeling van de zaak in vier posities: restaurant, keuken, kassa, bakwand. Iedere positie kent zijn eigen unieke richtlijnen en regels. Deze moet je goed kennen en volgen als je op de gegeven positie staat. Let op dat deze richtlijnen zeker gevolgd moeten worden, maar dat je niet slechts op één positie zult staan op een dag. Wees daarom bereid om soepel te zijn en pas je aan aan de omgeving.

Code 7: kledingvoorschriften

Iedere werknemer ontvangt van ons werkkleding. Deze neem je mee naar huis en was je af. Op dit moment bestaat onze set uit een shirt/blouse en een schort. In de horeca is hygiëne belangrijk, dus zorg ervoor dat je er fris uit ziet op werk. Leren broeken, korte broeken en trainingsbroeken (of iets soortgelijks) mogen niet gedragen worden tijdens je dienst. Als je lang haar hebt dien je deze dusdanig te verwerken dat je haar niet meer los is.

 

Daarnaast moeten nagels kort, schoon en vrij van nagellak zijn. Kunstnagels zijn niet toegestaan in naleving van de wet. 

Code 8: eten en drinken

Tijdens het werk mag je water drinken om jezelf te hydrateren. Eten tijdens je shift mag alleen als de leidinggevenden daarvoor toestemming geven. Na je shift (of tijdens je shift als je tot sluit werkt) mag je tot een bepaalde waarde bij ons eten. Bij het overschrijden van deze waarde moet je zelf bijbetalen. Als je tot sluit werkt mag je na de spits al eten. Hiervoor is er pauzetijd, wat vaak 15 minuten lang is. Deze tijd trek je aan het einde van je totale uren af (code 2: roosters).

Code 9: niksen

Het kan weleens rustig zijn in Bakhuus de Coevering. In dat geval hoor je niet te niksen en te kletsen, zeker niet als er klanten aanwezig zijn. Je zoekt altijd iets om te doen, bijvoorbeeld de drankenkast bijvullen of spullen inpakken. Belangrijk hierbij is dat je nooit voor 19:30 de bezem en dweil aanraakt. Dit geeft van buitenaf een onwelkom gevoel voor potentiële klanten. Zorg dat je al je taken af hebt. Door te kletsen of te niksen verspil je tijd om je dingen af te krijgen, dus kan het zijn dat je langer doorwerkt zonder betaald te krijgen (omdat je kletste!). 

 

Het gebruik van je telefoon tijdens je werktijd is niet toegestaan. Zet deze ergens neer (in je jaszak of tas bijvoorbeeld) en kom er niet aan. Als je naar de wc gaat is het uiterst belangrijk om geen telefoon mee te nemen (je weet vast wel waarom). Als je ouders je willen bereiken voor een noodgeval zijn ze welkom het nummer van de zaak te bellen (0402862403). 

 

Deze Grondregel is geschreven door de Top, het Management en de Directie. Naleving hiervan wordt gecontroleerd. Ook de Directie en het Management moeten zich aan de regels houden (behalve aan code 8). 

 

Legaal: volgens code 3 hoort iedere werknemer een paar minuten van tevoren aanwezig te zijn. Door dit te volgen kunnen werknemers een geldbonus krijgen (als ze de andere regels ook naleven, in combinatie met de richtlijnen). Dus: niet verplicht, maar zeer zeker aangeraden.