Proposities zijn geen grondregels en zijn niet bedoeld als regels. Ze zijn bedoeld om processen kleur te geven. Wel kunnen proposities leiden tot aanpassingen van of de creatie van geheel nieuwe codes in de Grondregel.
Een propositie kan worden gesuggereerd of geformuleerd door de top, de directie en het management. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een probleem wordt geconstateerd en een schriftelijke oplossing nodig is om voor altijd van het probleem af te komen. Vaak wordt er naar een advies of toevoeging van de directie gevraagd, wordt het geformuleerd door het management, en moet dan worden goedgekeurd door de top. De drie takken zorgen er daarna voor dat de propositie in werking kan gaan door mededelingen of het omzetten van de propositie in een richtlijn of code in de Grondregel.
Propositie 6
Propositie 6 zal een verandering brengen in hoe proposities worden gepresenteerd. In plaats van een klein stukje tekst, bevat Propositie 6 een heel document met elementen en titels. 19 juni 2024.
Propositie 5
Voorafgaand de zomervakantie zijn er veel tekorten geconstateerd voor alle dagen. Veel werknemers gaan op vakantie en kunnen dan niet werken. Op een gegeven moment zijn er zelfs 4 werknemers tegelijk weg, wat problemen kan opleveren. Daarom worden er gedurende de zomervakantie oproepuren ingezet. Werknemers worden dan gevraagd om voor bepaalde dagen in te vallen. Dit proces moet twee tot drie maanden van tevoren gepland worden en meteen duidelijk worden gemaakt zodra deze propositie is goedgekeurd.
Dit is niet zonder voordelen voor de werknemers. Er bestaan vaste werkdagen. Dit zijn de dagen waarvan iedere werknemer weet dat die moet werken en oproepen zijn hiervoor niet nodig. Zodra iemand buiten de vaste dagen werkt en wordt opgeroepen om te werken op zo’n dag in de zomervakantie (6 juli t/m 18 augustus 2024), krijgt die persoon ten minste een halve bonusuur per oproepdag.
Gesuggereerd en geformuleerd door Johan, 11 mei 2024.
Propositie 4
Volgens de regels omtrent de voedselveiligheid in de horeca moet het personeel aan een aantal regels voldoen. Op dit moment staat in code 7 van de Grondregel een aantal kledingvoorschriften, gecombineerd met regels over hygiëne. Maar er ontbreekt iets in deze code.
Opgemerkt was dat sommige werknemers die werken met voedsel (oftewel iedereen in Bakhuus de Coevering) zich niet hebben voldaan aan de eisen omtrent nagels. In code 7 staat nog niks over nagels, terwijl dit wettelijk noodzakelijk is. Daarom heeft de top, na het inzien van de wet, meteen behoefte gegeven aan een propositie.
Deze propositie zal leiden tot een verandering van de Grondregel. Een stuk zal worden toegevoegd dat 'nagels kort en schoon moeten zijn, vrij van nagellak.' Ook kunstnagels worden verboden.
Gesuggereerd door: Ling
Geformuleerd door Johan, 23 april 2024
Resultaat: goedgekeurd door de top en het management. Aankondiging nodig.
Propositie 3
Tot nu toe is het management soepel geweest in het geven van vrije dagen wanneer dat werd gevraagd. Hiervoor wordt ook iets terugverwacht.
Naast de werkdagen die voor een periode vastblijven moet iedereen één of meerdere extra invalbare dagen opgeven. Zo kunnen we ook vrije dagen blijven geven omdat iemand dan kan invallen.
Omdat vrije dagen twee weken van tevoren moet worden doorgegeven, krijgt de invaller ook twee weken van tevoren te horen dat die moet invallen op een datum. Daarna moet die dag vrij worden gehouden.
Met deze propositie weten we ook op welke dagen iemand oproepbaar is wanneer iemand ziek o.i.d. is. Als de oproep van zeer korte tijd van tevoren is gegeven, krijgt de opgeroepte een monetaire bonus.
Geformuleerd door Johan, 24 maart 2024
Resultaat: goedgekeurd door de top, de directie en het management, inbegrepen in code 2 van de Grondregel, in effect.
Propositie 2
Bij het accepteren van briefjes van €50 en €100 moet er gebruik gemaakt worden van het apparaat om te kijken of het briefje echt is. Deze propositie volgt plan 2 op om monetaire misstanden tegen te gaan.
Gesuggereerd door: Jan, Ling, Kevin
Geformuleerd door Johan, 15 maart 2024
Resultaat: goedgekeurd door de top, nog niet in effect.
Propositie 1
Voor transparantie in ieders eigen werk, is voorgesteld om de positie van eenieder openlijk op de roosters te zetten. Deze posities zijn als richtlijnen bedoeld en moeten enigszins nageleefd worden, maar ze staan niet vast en kunnen op de werkdag nog aangepast worden.
Ook is het altijd de bedoeling zelf ook mobiel te zijn naast het vervullen van de eigen positie. Deze propositie is bedoeld om het management meer inzicht te geven voor plannen en om voor duidelijkheid te zorgen onder de werknemers.
Geformuleerd door Johan, 12 maart 2024
Resultaat: goedgekeurd door het management, in effect, 18 april 2024.